Voorwoord ACOM Journaal juni 2025
Het was me wel weer een spannende periode, met vele ups en downs. Overigens is het daarbij evident dat de ups voor de een de downs kunnen zijn voor een ander. Spannende gebeurtenissen in de schrijnende oorlog tussen Rusland en Oekraïne, waar ditmaal een zeer goed voorbereide actie diep in Rusland serieuze schade heeft berokkend aan de Russische krijgsmacht.
Wat mij betreft een “mooie” en legitieme actie waarbij nagenoeg geen slachtoffers zijn gevallen maar de Russen een enorme financiële, operationele maar bovenal morele dreun is uitgedeeld. Een actie die een á twee jaar is voorbereid door de Oekraïense geheime dienst en waarbij met goedkope middelen een enorme klap is uitgedeeld waar vrij snel de vruchten van geplukt lijken te worden.
Doordat een aanzienlijk aantal bommenwerpers (waaronder naar het schijnt de Tu-95, de Tu-22 en het radardetectie- en commandovliegtuig A-50) vernietigd lijken te zijn, kunnen er minder kruisraketten op Oekraïne worden afgevuurd. Ook de aanvallen op treinen, spoorlijnen en energievoorzieningen in Rusland nemen toe.
De Russen daarentegen schijnen aan te geven dat een reactie op voornoemde aanslagen niet kan uitblijven en wat die in zal houden is altijd maar de vraag. Het lijkt de vrede in ieder geval niet dichterbij te brengen, maar versterkt naar mijn mening wel de onderhandelingspositie van Oekraïne als er uiteindelijk wel een keer serieus onderhandeld gaat worden tussen beide landen. Tot dat moment hoop ik dat alle landen die Oekraïne steunen dat ook blijven doen. Ik ben er trots op dat Nederland in die zin een belangrijke rol speelt. De trotse Oekraïners vechten op een bepaalde manier ook onze oorlog, en dat is echt heel dichtbij.
Of de val van het kabinet ook zo terdege en lang is voorbereid durf ik te betwijfelen. Maar ook dat is voor de één een up en voor de ander een down, hoewel naar mijn mening pas over langere tijd te bezien valt wat de echte ups en de echte downs zijn.
Zo zullen we ook moeten afwachten wanneer er daadwerkelijk verkiezingen gaan komen en hoelang het dan weer gaat duren voor er een nieuw kabinet wordt gevormd. En in de tussentijd is het maar weer afwachten welke zaken wel of juist niet kunnen worden opgepakt en afgewikkeld door het demissionaire kabinet, Ook van belang daarbij is de vraag wat er gaat gebeuren met de vrijvallende posities van PVV-ministers en staatssecretarissen. Kan op de huidige wijze worden doorgegaan met de steun aan Oekraïne? Gaat Defensie daadwerkelijk groeien naar de veelgenoemde 5% van het Bruto Binnenlands Product? En zo ja, hoe snel dan? En heeft de eerdergenoemde verdeling van de posities van voormalige PVV-bewindspersonen ook effecten voor de huidige bewindspersonen van Defensie? Volgens de vele geruchtenmachines is de naam Gijs Tuinman in ieder geval genoemd in het kader van een ministerspost (Economische Zaken).
Last but not least (in mijn voorwoord) is het toch ook wel een beetje spannend wat er nu gaat gebeuren op of rond de NAVO-top over een paar weken. De geruchten vliegen alle kanten op en zo las ik zojuist dat de Defensieministers van de NAVO-landen het “zo goed als eens zouden zijn” over het laten stijgen van het defensiebudget naar 5% (waarvan 3,5% naar echte defensie-uitgaven), maar hoe snel en in welke stappen blijft vaag. En “zo goed als” is toch “net niet”. Een beetje zwanger bestaat immers niet. Dat roept dan toch ook wel de vraag op, of de demissionaire minister van Defensie Brekelmans die toezeggingen zou kunnen doen, dat is toch op zijn minst “wat twijfelachtig”.
Waar en wat dit alles ons gaat brengen zal de tijd ons moeten leren, maar uiteindelijk is het allemaal politiek.