Stoorzender maart 2020

Last Updated on 9 maart 2020, 14:54 by

‘Dit is ook het leger!’ Het was de vraag wie nu precies de leiding had, toen minister Ank Bijleveld-Schouten (Defensie) met Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer in Noordwijk over de dansvloer zwierde. Als een tweepersoons krijgsmacht walsten zij lachend rond, nadat de debutanten het Wiener Ball hadden geopend in Huis ter Duin. Dit citaat uit de Telegraaf van 4 februari 2020. Zo begon mijn vorige bijdrage.

Maar: “Ook dit is het leger!” Gezien de verslechterde internationale veiligheidssituatie sprak het trans-Atlantisch verbond in 2014 af, te streven naar de ‘2%-richtlijn’ voor defensie-uitgaven in 2024. De 2% is gerelateerd aan het bruto binnenlands product (bbp). Maar 6 jaar later is dat streven nog niet in zicht. Nederland besteedt ongeveer 1,35% van het nationaal inkomen aan Defensie en de 2%-norm is nog lang niet in zicht in Nederland. Wie is de aangewezene om veiligheid te verkopen aan de Nederlandse bevolking? Ja ZIJ!!

Maar: “Ook dit is het leger!” Ruim 200 bemanningsleden vertrokken eind januari met Zr. Ms. De Ruyter naar de Golfregio om een bijdrage te leveren dat de rust in de wateren daar terugkeert. Tweehonderd bemanningsleden en een nog grotere groep relaties, die wel daadwerkelijk met ‘veiligheid’ bezig zijn.

Maar: “Ook dit is het leger!” Voor de Charlycompagnie van 13 Infanteriebataljon Luchtmobiel liggen de dichtstbijzijnde serieuze hoogtemeters in het Sauerland nabij Winterberg. De para’s ondergaan hier een training in het kader van Vormen Trainen Luchtmobiel (VTL). Het doel: Je team leren kennen en de mentale weerbaarheid vergroten onder verzwaarde omstandigheden.

Een soldaat wordt meegesleurd door 2 maten tijdens de laatste 300 meter bergop. Even ervoor is de boomstam die ze binnen 8 minuten 2 kilometer moesten meesjouwen door 2 anderen van de groep binnengebracht. Ze zijn doorweekt van het zweet en zitten onder de modder. Tijd om uit te hijgen is er niet. Minister en CDS: Dit is daadwerkelijk bezig zijn met ‘veiligheid’.

Maar: “Ook dit is het leger!” Vele andere voorbeelden van het daadwerkelijk met veiligheid bezig zijn, zijn aan te dragen, plus nog eens de vele activiteiten, die op lokaal gebied plaats vinden, en bijdragen aan een positief imago van Defensie. Voor hun buddy’s in nood fundraisende roeiende mariniers (Dutch marines rowing challenge).

Gelukkig gebeurt dit allemaal. Ondanks een minister en andere Defensie-bobo’s voor wie de krijgsmacht kennelijk om te lachen is… Of luistert de staatssecretaris als enige wel naar het (mariniers-)personeel, dat – dramatisch voor Defensie – dreigde te stemmen met de voeten en echt niet alles accepteert.

Wanneer raken ze op het Plein eens overtuigd van de noodzaak het roer om te gooien?