Mexicaanse Hond juni 2022

Last Updated on 10 juni 2022, 10:39 by

‘Jottem’, riep een medestudente uit de provincie, in de jaren ’70, steevast, als grimmig-sarcastische reactie op een gebeurtenis of actie die als ‘gotspe’ mocht worden weggezet. ‘Jottem, daar zijn de Zwitsers weer’, dacht ik direct ook, toen bekend werd dat die vermaledijde jodelaars zich weer laf verschuilen achter hun ‘neutraliteit’ om de levering van wapens aan Oekraïne te verbieden. Let wel: het zijn niet hún wapens, maar in opdracht van derde landen door die groteske lederhosen (gepikt overigens van de Beiers) geproduceerde munitie en systemen.

Zwitserland ‘neutraal’? My foot! Hoe gluiperig schijnheilig kun je zijn? In de Tweede Wereldoorlog Joodse vluchtelingen bescherming weigeren en terugsturen naar nazi-Duitsland. Het van de Joden geroofde goud, edelstenen en kunstschatten in de kluizen te Bern en elders in het Alpenland opgeslagen. Dat betrof ook uit Nederland geroofd goud. Compensatiebetaling? Mondjesmaat en slechts na veel halen en trekken. Zelfs de Nederlandse regering werd er moedeloos van en liet de rest maar zitten. Na de oorlog zochten en vonden veel nazimisdadigers een goed en veilig heenkomen in het ‘neutrale’ Zwitserland van waaruit men ongehinderd kon doorreizen naar voor die gezochte oorlogsmisdadigers nog gastvrijere Zuid-Amerikaanse landen als Brazilië, Argentinië, Peru e.a.

Vandaag de dag mogen dictators en andere criminelen die al plunderend, eigen land en bevolking in diepe armoede stortten, hun geroofde miljarden en biljoenen op Zwitserse bankrekeningen bewaren. Gott grüez i! Willkomme! Geen jodelende haan die ernaar kraait. Die geroemde en gekoesterde ‘neutraliteit’ van het Alpenland is dus net zo massief en solide als Emmenthaler en net zo ‘teflon’ als raclette!

Bij ons in polderland dan. Na decennia van straffe bezuinigingen met als gevolg kannibalisering en uitbening, krijgt Defensie de broodnodige miljarden toegeschoven om weer enigszins op krachten te kunnen komen. Niet dat het kabinet dit doet uit de goedheid en erbarmen zijns harten, welnee, ‘gamechanger ‘Oekraïne’ veroorzaakte deze ‘Wende’. Ook bij de oosterburen trouwens. De tegenstanders, de ‘nuttige idioten van het Kremlin’, zien dit schuimbekkend van woede gebeuren. In hun lijfblad, de ‘Azijnpissersbode’, (toen ik er werkte in de jaren ’60, nog ‘Katholiek dagblad voor Nederland), vraagt ene Peter de Waard zich af, – zonder schaamrood op de pacifistische kaken -, of ‘het leger nu vrijelijk in de schatkist mag graaien’.

Middelerwijl in de nabijgelegen polder in Herwijnen (West Betuwe) loopt een actiecomité (meest voormalige ‘grootstedelingen’) “woedend”, meldt het lokale sufferdje, te hoop tegen de komst van de “hypermoderne SMART-L-radar”. Die is bedoeld “om het luchtruim te bewaken tegen vijandig vliegverkeer”. Maar daar hebben de tegenstanders kennelijk geen boodschap aan. Men lamenteert dat het een aard heeft over “geluidsoverlast en straling” Want: “Als u zo nodig moet Defensie, doe dan uw bewakingswerk voor onze eigen veiligheid en way of life maar elders in den lande maar niet in onze achtertuin!”

Tenslotte. In het hoge noorden van het Avondland liggen Sverige en Suomi oftewel Zweden en Finland. Het laatste land deelt een grens van 1340 km. met het grote, in de loop van zijn geschiedenis zeer agressief gebleken, Rusland. Getriggerd door ‘Oekraïne’ zoeken deze landen nu, ten langen leste, de schutse van de bondgenootschappelijke militaire solidariteitsparaplu en treden toe tot de NAVO. De Finnen weerden zich tijdens de Winteroorlog (30-11-’30 tot 13-03-’40) manhaftig en kranig tegen de overmacht van Stalins Sovjetleger maar moesten uiteindelijk delen van hun grondgebied afstaan aan de agressor. Deze laaghartige geschiedenis ‘rijmt’ nu in (gelijkaardige) vorm en metrum in Oekraïne.

En zie, ook NAVO-lid Denemarken dat altijd de neus optrok voor deelname aan NAVO-oefeningen, komt daar schielijk van terug. Onder de Scandinavische landen was tot nog toe IJsland het enige ‘volwaardige’ NAVO-lid.

Daar in Reykjavík huist dus nog, evenals in Oslo, de ware Viking-geest en houding! Hoewel, nu heeft ook Kopenhagen, aangespoord door Noorwegen en IJsland, met de hand op het hart beloofd Zweden en Finland militair te zullen steunen als ze worden aangevallen in de periode dat ze nog geen NAVO-lid zijn. Over een ware gamechanger gesproken!