Mexicaanse Hond januari 2022

Last Updated on 7 januari 2022, 08:29 by

Jonkvrouw Karin Hildur (Kajsa) Ollongren, – hebt u dat? -, is de nieuwe minister van Defensie. ‘Kajsa de Faalhaas’, die door haar onachtzaamheid (‘positie Omtzigt, functie elders’) voor diep invretende politieke, en intermenselijke schuring en relationele verzuring zorgde op en rond het Binnenhof.

In de formateurs ‘backroom’ werd kennelijk op een achternamiddag de vraag opgeworpen: ‘Jongens, wat doen we met Defensie?’ Toen riep de olijkerd van dienst in het gezelschap: ‘Daar kunnen we Kajsa toch mooi kwijt?! Is dat probleem ook opgelost!’  

Welaan dan. NAVO, EU en andere (internationale) gremia die wel eens ‘geclassificeerde informatie’ uitwisselen, maak uw borst maar nat, houd uw hart vast, Kajsa is coming to town.
Overigens krijgt de jonkvrouw straks op het ministerie te dealen met onder anderen een staatssecretaris van VVD-huize. Christophe van der Maat is de naam, – gedeputeerde te Brabant.

Een jonge ‘mannetjesputter’ (althans in de provinciale politiek), zo meldt men ons vanuit het Bossche provinciehuis. Het toekomstige (?) boegbeeld van de VVD, toonde zich in zijn provinciaal-politieke jaren een ‘Macher’, een zoefsnelle ‘ritselaar’ met een benijdenswaardige beheersing van crisis- en rampenmanagement. “Hij is de koning van Brabant. Wat hij wil, gebeurt”, beklaagde een lokale D66-coryfee zich. Dat belooft dus nog wat in de toekomende tijd ten departemente aan Plein 4 te ’s-Gravenhage.

De bonden ondertussen, reageerden wat gemelijk afwachtend en weinig enthousiast op de nieuwe politieke tandem op Defensie. Met name de doorgaans weinig liefdevolle houding van D66 jegens de Nederlandse defensie, wordt Ollongren nagedragen. De ACOM is nog het meest positief en ziet, volgens een krant, een ‘halfvol glas’. De bond wil snel over tot de orde van de dag op het ministerie, en proberen voor het personeel gezwind zaken te doen met de nieuwe roerganger(s).

We mogen dan wel in (milde? intelligente?) lockdown verkeren en nogal wat kleine neringdoenden hun handel naar de gallemiezen zien gaan, maar de dumpzaken van de erven Loe Lap, doen prima zaken. Zie maar eens de vlekkenpakjasjes die nu geregeld opduiken bij manifestaties tegen de coronamaatregelen van de overheid. (Pseudo)veteranen, op social media ‘faketeranen’ gedoopt, uitgedost in die Loe Lap-jasjes, spijkerbroek en allerhande baretten en emblemen.

Wie zijn die lieden die beweren aanwezig te zijn om “demonstranten te beschermen tegen het politiegeweld”. ‘En gij geleuft dè?’ vroeg een Brabantse radio-collega steevast als er weer eens sterke verhalen op de redactieburelen werden opgedist. Nu ja, als je gelooft in ‘Illuminati en de Nieuwe Wereldorde’ dan glibbert alles er toch in met of zonder boter en suiker?

Sommigen van die Lou Lap-jasjes dragers schijnen echte veteranen te zijn, althans dat beweert ‘In het Gelid voor Vrijheid’ (IHGVV), de club die ze (‘wel 50 in totaal!’) op de been brengt voor hun ‘verdedigende’ arbeid.
Maar ‘picture this’ zou Sophia uit sitcom The Golden Girls[1] zeggen, ‘picture this’:  Mensen die ooit behoorden tot de zwaardmacht (krijgsmacht en politie) van de overheid, zijn bereid het gevecht (?) aan te gaan met (de politiesectie van) diezelfde zwaardmacht, – de straat op gestuurd door de (gemeentelijke) overheid om de orde te handhaven. Wij leven in bizarre tijden!

 Tijdens de Kerstdagen mocht de televisiekijker onder meer op pad met Missie Max van omroepbaas Jan Slagter, – naar de vrieskou in Litouwen waar 270 van onze collega’s in battlegroup-verband van de NAVO (enhanced Forward Presence) met argusogen de strapatsen volgen van de Russische beer aan de grens van het Balticum. Maar die heeft middelerwijl een heuse legergroep samengetrokken aan de grens met Oekraïne. Een invasie is op handen, naar verluidt. In dat geval mag Rusland een “resolute reactie” van Amerika incalculeren. (Demissionair) premier Rutte deed daar, namens de EU, (‘wat stampen wij toch lekker hard hè?’) nog een schep bovenop door de Russen “gigantische sancties” te beloven. Kortom: het is weer (een kwakkel)winter.

Mag ik u en de uwen een gezond, vredig, veilig en voorspoedig 2022 toewensen? De Amerikaanse zangeres Jackie DeShannon zong lang geleden: What the world needs now is love/Put a little love in your heart!


[1] https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Golden_Girls