April 2020

Last Updated on 9 april 2020, 13:43 by

We zijn aangekomen in een tijd, die we ons nooit hadden durven voorstellen. Ondanks een grote pandemie-oefening in het nog niet zo verre verleden waarbij de bottlenecks, die nu hoofdbrekens bezorgen in deze COVID-19 crisis als ‘ervaringen’ werden vastgelegd, zoals een tekort aan IC-bedden, en tekorten aan materieel en personeel, werd vooral om economische redenen geen lering getrokken uit de oefeningsresultaten.

De gedachte was: dit overkomt ons niet. Achteraf is het gemakkelijk praten, maar misschien wordt er in de toekomst meer serieus aandacht gegeven aan ‘lessons learned’, en wordt het streven naar efficiëntie en het accepteren van buitenlandse afhankelijkheid een andere en wat mij betreft een geringer gewicht toegekend.
“Samen” moeten we aan de huidige situatie het hoofd bieden is de op velerlei manieren verkondigde boodschap. Maar wie is dat “samen”? Horen die idiote samenscholers, die criminele nep-mailtjes afzenders, of de voordringers in de winkels daar ook bij? Ik zal me niet laten verleiden in de schoenen van ethici te gaan staan en er een oordeel over te geven. Laat duidelijk zijn, dat je met deze ‘vrienden’ geen ‘vijanden’ nodig heb.
“Samen” toont Nederland op dit moment zijn waardering voor velen, die nu in de frontlijn de gevolgen, waarmee we worden geconfronteerd, verlichten en bestrijden. Wordt dit ook meegenomen in de ‘lessons learned’ als de situatie weer genormaliseerd is, of wordt dan de werkdag weer gevuld met bijvoorbeeld administratieve rompslomp, waar nu minimale procedures succesvol blijken?

Er is op dit moment een hausse te bespeuren in de waardering voor onder meer de ‘zorg’ en de ‘publieke sector’, die tot voor kort afgedaan werd als lastig, overbodig en waard om op te bezuinigen….
“Samen” toont Nederland een onbegrensde inventiviteit en wil om zijn steentje bij te dragen om de werklast van een ander draaglijk te maken. Ook mag hier niet voorbij gegaan worden aan wat de collegae op allerlei plaatsen direct of indirect presteren. Ik neem mijn petje af voor de flexibiliteit van hen en hun thuisfront.
Laten we wat meer naar elkaar omkijken. Let wel naar elkaar!! Dan kan ik me ergeren aan diegenen die op Facebook in de groep “Defensiepersoneel NU op1” het nieuwe loongebouw als belangrijkste item kennelijk hebben, en zelfs de domheid etaleren door te stellen: “Nieuwe excuus om NIET te investeren in Defensiepersoneel is de Coronacrisis….” Je moet je egoïsme zo maar durven tonen…
Laat mij U toewensen, dat U en de Uwen zonder schade en/of collateral damage deze tijd doorkomen, en dat WE nu en in de toekomst SAMEN blijven. Diegenen die wel al getroffen werden wens ik een snel en algeheel herstel.