Sluiting keukens Van Braam Houckgeestkazerne Doorn

Last Updated on 26 augustus 2019, 13:47 by

Op maandag 19 augustus is het personeel van de van Braam Houckgeestkazerne (VBHKAZ) in Doorn tijdens een “alle hens” geïnformeerd dat de keuken van de marinierskazerne niet langer voedselveilig genoeg is bevonden.

Vorig jaar is er door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) melding gemaakt van de status van de keuken op de VBHKAZ te Doorn. Er zijn toen tekortkomingen geconstateerd op het gebied van:


–             De staat van de bedrijfsruimte;
–             De staat van de materialen (kookapparatuur) in de ruimte;
–             Wering van ongedierte.

Deze tekortkomingen zijn terug te leiden op twee oorzaken, namelijk vastgoed en gebruik. De tekortkomingen die te maken hebben met gebruik zijn volgens Defensie inmiddels voldoende opgepakt.

De NVWA heeft recentelijk vastgesteld dat de tekortkomingen met betrekking tot het vastgoed onvoldoende zijn opgelost. Defensie geeft aan dat dit te maken heeft met het feit dat de locatie oud is (begin jaren ’50) en kampt met achterstallig onderhoud.
Defensie heeft de afgelopen decennia moeten bezuinigen en dit heeft geresulteerd in het vereenvoudigen en vooruitschuiven van onderhoud aan het vastgoed. De ACOM sluit niet uit dat de mogelijke verhuizing van de Mariniers van Doorn naar Vlissingen ook heeft meegespeeld om te wachten met de nodige aanpassingen aan het bestaande vastgoed op de Marinierskazerne te Doorn.

Omdat de tekortkomingen op het gebied van vastgoed een grondige renovatie/opknapbeurt vereisen, zal deze keuken gesloten worden. Het streven is, volgens Defensie, om de renovatie van de keuken voor de zomer van 2020 gereed te hebben, maar dat kan door onvoorziene omstandigheden tijdens de renovatie mogelijk ook langer duren.
Defensie gaat nu gefaseerd gebruikmaken van de kleinere keuken op het complex. In die kleinere keuken zal er nu, tegen de gewoonte in, ’s middags een broodmaaltijd en ’s avonds een warme maaltijd bereid gaan worden.

Daarnaast moet er, vanwege de capaciteit van deze kleinere keuken, in bloktijden gegeten gaan worden.
Defensie geeft aan dat deze maatregelen mogelijk de motivatie van het personeel aantasten, daarom wordt er nu onderzocht wat er georganiseerd kan worden om dit tegen te gaan. Defensie denkt hierbij bijvoorbeeld aan het laten voorrijden van een foodtruck op bepaalde dagen.

De ACOM zal de ontwikkelingen de komende periode op de voet blijven volgen.