Lintjesregen bij Defensie dit jaar via videoconferentie

Last Updated on 24 april 2020, 11:59 by

Bizarre, onzekere (corona)tijden dwingen tot (veel) creativiteit en buitengewone beslissingen. Want, wat te doen in de nieuwe anderhalvemeter samenleving als het bijvoorbeeld gaat om de uitreiking van koninklijke onderscheidingen? En Koningsdag is aanstaande en dus ook de jaarlijkse lintjesregen. Een traditionele met het nodige cachet en plechtstatigheid omgeven uitreiking in de ‘oude’ vorm, is uit volksgezondheidsoogpunt not done! Het ‘nieuwe’ normaal vergt dan ook in dit geval om enige vindingrijkheid.

Dus bedacht het ministerie van Defensie het plan om de decorandi onder de militairen en burgermedewerkers, op te trommelen voor een video(tele)conferentie. Een in de oude tijd wel vaker aangewende communicatievorm die de laatste tijd snel uitgegroeid is tot een van de kenmerkende tekenen van het nieuwe normaal.


Met minister Ank Bijleveld-Schouten op kantoor en de te decoreren personen op verantwoord veilige afstand, werden dit jaar de koninklijke lintjes uitgereikt aan een handvol militairen en burgermedewerkers van Defensie.

Of deze kunstgreep straks ook weer wordt toegepast in plaats van de jaarlijkse Veteranendag-medaille uitreiking op het Binnenhof, is (nog) niet bekend. Wellicht komt men met een andere ‘knappe vondst’ op de proppen.

Overigens zou deze bijzondere lintjesdag in coronatijd, naar onze mening, pas bijzonder zijn als al die helden die zich met gevaar voor eigen leven inzetten om doodzieke coranapatiënten (medisch) te verzorgen en bij te staan, ook een lintje kregen. Helden: Medisch, verzorgings- logistiek personeel, mantelzorgers en anderen, (zowel civiel als militair), die sinds de overval door het virus dag in dag uit onvermoeibaar in touw zijn. Het zou een terechte erkenning en waardering zijn als, even zonder inachtneming van de strikte regels van de Kanselarij der Nederlandse Orden, al die mensen ook werden onderscheiden. Omdat het Zijne Majesteit heeft behaagd!