Lest we forget!

Dodenherdenkingen in het land met kransleggingen namens de ACOM

Aan de Nationale Herdenking op de Dam gaan elk jaar weer de traditionele herdenkingsplechtigheden in het land vooraf.

Traditioneel is de herdenking in Den Helder bij het monument ‘Voor Hen Die Vielen’ voor de gevallenen van de Koninklijke Marine (KM) en de Koopvaardij. Stefan Hop, de algemeen secretaris/onderhandelaar van de ACOM was ook dit jaar naar de Noord-Hollandse havenstad, thuisbasis van de KM gereisd, om namens de bond een krans te leggen bij het monument.

Voor de herdenking op de voormalige Vliegbasis Soesterberg had zich bondsbestuurslid/voorzitter Regio Noord, Frank Voogt gemeld. De jaarlijkse plechtigheid bij het ‘Monument voor Gevallen Vliegers’, werd ook dit jaar met extra eerbied en waardigheid omgeven door een flypast. Vier ‘oude, getrouwe’ F-16’s van Vliegbasis Volkel brachten, onder veel bekijks, in missing man-formatie een eerbetoon “Aan Onze Gevallen Kameraden”.

ACOM-voorzitter Jan Kropf representeerde onze bond bij de herdenkingsplechtigheid op Nationaal Ereveld Loenen. Daar werd, aldus de organisator, de Oorlogsgravenstichting, stilgestaan bij “de gevolgen van oorlog, de echo die doorklinkt op het leven van de slachtoffers, hun nabestaanden en de generaties daarna.”

De ceremonie nam een aanvang met het zingen van het Indisch Onze Vader door “professioneel muzikant, theatermaker en schrijver” Esmay Usmany, bij de Indische Kruizen. De burgemeester van Apeldoorn, Ton Heerts, sprak in zijn openingstoespraak over het essentiële belang van onafhankelijk denken en de moed om tegen de stroom in durven gaan. De inspiratie hiervoor put hij uit het leven van de Nederlandse verzetsstrijders Gerhard Joseph Badrian; (Cornelis Gerhard) Anton de Kom en Gerardus Johannes Hemmer.

Op het Nationaal Ereveld Loenen liggen zo’n 4000 Nederlandse oorlogsslachtoffers begraven: militairen, verzetsmensen en burgers. “Nederlanders die de pech hadden dat ze op het verkeerde moment op de verkeerde plek waren”, stelt de Oorlogsgravenstichting die het Ereveld in beheer heeft, met laconieke bitterheid vast.  

Bij de herdenking op De Waalsdorpervlakte (bij Wassenaar) tekenden voorzitter Regio West Mustafa Bal en regioraadslid Elvis Manuela, voor ‘present’. Tezamen legden zij namens “het bondsbestuur van de ACOM en al onze leden”, een krans bij het herdenkingsmonument op de Waalsdorpervlakte, waar in de oorlog 250 landgenoten werden vermoord door de bezetter. “Hier brachten vele landgenoten het offer van hun leven voor uw vrijheid. Betreed deze plaats met gepaste eerbied.”

Inmiddels was algemeen secretaris Stefan Hop doorgereisd naar Rhenen, het Militair Ereveld Grebbeberg voor de Nationale Militaire Dodenherdenking.

Voor de ceremoniële plechtigheid waren ook prinses Margriet, haar echtgenoot Pieter van Vollenhoven en hun zoon prins Pieter-Christiaan naar het Militair Ereveld gekomen. Aanwezig waren eveneens de staatssecretaris van Defensie, Christophe van der Maat en de plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, viceadmiraal Boudewijn Boots.
De hoge gasten en het goed opgekomen publiek mogen terugzien op een mooie, waardige maar doorregende Nationale Militaire Dodenherdenking.