Lest we forget!
Voor hen die hun leven gaven voor onze vrijheid

Last Updated on 5 mei 2021, 09:25 by

Op 4 mei staan wij traditiegetrouw stil bij alle oorlogsslachtoffers. Mannen en vrouwen die, vaak in de bloei van hun leven, opstonden en in verzet kwamen tegen onvrijheid en knechting, tegen onmenselijkheid en barbarij, en daarvoor de hoogste prijs betaalden: met hun leven.

Ze gaven hun leven voor onze vrijheid die wij nu 76 jaar ‘vieren’, – vrijheid die voor velen de gewoonste zaak van de wereld is geworden maar het in feite niet is.
Op dit eigenste moment staan op tal van locaties in deze onrustige, onveilige en door conflicten diep verdeelde wereld, vrouwen en mannen, – zoals diegenen die wij vandaag herdenken en gedenken -, pal voor onze ‘doodnormale’ vrijheid, – onze ‘alledaagse’ manier van leven.

Vandaag 4 mei 2021 staan wij, evenals in het corona-markeringsjaar 2020, op ‘alternatieve’, door de pandemie gedicteerde wijze, stil bij het leven en de dood van al die (stille) helden en heldinnen. Door middel van één van de manifestaties van onze 76-jarige vrijheid: social media! Herdenkingen online zonder ‘live’ publiek en als het al ‘live’ gebeurt dan wel corona-proof: Dat wil zeggen, met een beperkte aantal aanwezigen op anderhalve meter afstand van elkaar.

Zo ook de jaarlijkse herdenking van de gevallenen van de Koninklijke Marine en Koopvaardij bij het monument ‘Voor Hen Die Vielen’ in Den Helder, de thuishaven van de Koninklijke Marine. Namens de ACOM de Bond van Defensiepersoneel, legde algemeen secretaris Stefan Hop een bloemstuk bij het marine-gedenkteken. Bloemstukken en geen kransen, ook al vanwege corona.

De ceremonie werd afgesloten met de ‘bloemstuklegging’ door de Commandant Zeestrijdkrachten, viceadmiraal Rob Kramer, namens de Nederlandse strijdkrachten. Daarna blies een hoornblazer Taptoe. Lest we forget!

In naam van de ACOM werden ook kransen gelegd tijdens de (online) herdenkingsceremonies op Nationaal Ereveld Loenen respectievelijk Militair Ereveld Grebbeberg bij Rhenen.

Ter afsluiting werd het taptoe-signaal geblazen.  
 
Lest we forget!