Defensie wijst voorstel voor snellere reorganisaties af
In het kader van de wens om reorganisaties binnen Defensie te verbeteren en te versnellen, is binnen een speciaal werkverband bestaande uit specialisten namens de Hoofddirecteur Personeel (HDP) en specialisten van de vakbonden hard gewerkt aan een voorstel onder de naam, Bijlage Groei bij Uitvoering Reorganisaties Defensie (URD).
Dit voorstel kwam tot stand na een reeks intensieve bijeenkomsten en bevatte voor alle betrokken partijen zowel plussen als minnen. Toch ontstond er brede consensus binnen het werkverband, waardoor het voorstel kon worden aangeboden ter bespreking in de Werkgroep Algemeen Personeelsbeleid (WG AP) van het Sector Overleg Defensie (SOD).
Vakbonden stemmen in, Defensie haakt af
Op vrijdag 28 maart lieten de Samenwerkende Centrales van Overheidspersoneel (de gezamenlijke vakbonden) in een gezamenlijke brief weten in te kunnen stemmen met het voorstel. Tot ieders verbazing kwam Defensie pas op maandag 31 maart met een schriftelijke reactie waarin werd aangegeven dat zij nog aanvullende, ‘pragmatischere’ voorstellen wilde inbrengen.
Voor de ACOM en de andere bonden is dit om meerdere redenen zeer opmerkelijk:
- De voorstellen van Defensie kwamen zeer laat en werden uiteindelijk mondeling gepresenteerd in de WG AP van dinsdag 1 april.
- De inhoud van deze voorstellen was al eerder besproken én beoordeeld door de specialisten binnen het werkverband.
- De ingezette lijn van Defensie lijkt haaks te staan op de beoogde kwaliteit en zorgvuldigheid die juist met de bijlage groei bij URD werd beoogd.
Vertraging in plaats van versnelling
Het doel van de bijlage groei was juist om te zorgen voor meer duidelijkheid, kwaliteit en snelheid in het reorganisatieproces en dan in het bijzonder bij de zo gewenste uitbreidingsplannen. Ook de Staatssecretaris had eerder in het SOD aangedrongen op een voorstel per 1 april, waarmee de druk op zowel Defensie als bonden was opgevoerd. De ACOM heeft zich hierdoor niet laten leiden, maar juist constructief meegewerkt, om in het belang van personeel en organisatie het proces te versnellen zonder afbreuk te doen aan kwaliteit en medezeggenschap.
Dat Defensie nu alsnog haar steun intrekt en weigert akkoord te gaan met het gezamenlijke voorstel, is niet alleen teleurstellend, maar ook ongebruikelijk. Waar het normaal gesproken voorkomt dat één van de centrales om principiële redenen niet instemt, is het zelden Defensie zelf die afhaakt bij een breed gedragen voorstel.
ACOM: Geen reorganisatie zonder medezeggenschap
De laatste inzet van Defensie is gericht op verdere versimpeling, waarbij belangrijke waarborgen op het gebied van medezeggenschap en personele belangen (zoals de rol van de vakbonden bij het BCO-proces en dan vooral bij de BCO-3) worden uitgehold. Voor de ACOM is dit onacceptabel. Het personeel is en blijft het kostbaarste bezit van Defensie, en hun positie mag in reorganisatieplannen niet ondergeschikt worden gemaakt aan de organisatorische haast om uit te breiden. Dit is wat de ACOM betreft ook van toepassing om de rol van de medezeggenschap. Ook deze dient te allen tijde gerespecteerd te worden.
Het voorstel “Bijlage Groei bij het URD” (Uitvoering Reorganisaties Defensie) bevat elementen die daadwerkelijk bijdragen aan een sneller proces, zonder dat dit ten koste gaat van de betrokkenheid van de medezeggenschap, zorgvuldigheid van de te doorlopen processen en de rechtspositie van het personeel. Dat Defensie deze kans laat liggen, is niet alleen een gemiste kans, maar slecht voor de organisatie en het personeel.
Voor de Bijlage Groei bij het URD klik hier
Voor bijlage 1 klik hier
Voor bijlage 2 klik hier
Voor de instemming van de vakbonden klik hier
Voor de reactie van Defensie klik hier
.