Bevrijdingsdag 5 mei 2022

Last Updated on 6 mei 2022, 08:04 by

Vrijheid vieren in tijden van oorlog in Europa

Evenals bij de Dodenherdenking op 4 mei, viel ook op Bevrijdingsdag de schaduw van ‘Oekraïne’ over de ceremonies en festiviteiten. Bij het ontsteken van het Bevrijdingsvuur in ’s-Hertogenbosch zei premier Rutte dat “Nederland en heel de wereld solidair (is) met Oekraïne”.

Volgens de minister-president heeft Bevrijdingsdag “zo een extra betekenis en dat voelen we allemaal. We steken de vlam niet alleen aan voor onze vrijheid, maar ook voor die van Kiev en de rest van Oekraïne.”


‘Oorlog nooit weggeweest’

Minister van Defensie Kajsa Ollongren, verwees in haar toespraak in Wageningen, bij de Nationale Herdenking Capitulaties 1945, ook naar de oorlog in Oekraïne. Die oorlog confronteert ons, constateerde Ollongren, “met het feit dat oorlog nooit is weggeweest.” Het is dan ook van levensbelang te beschikken over een krachtige krijgsmacht. “Vandaag vieren we onze vrijheid ook in de wetenschap dat er in Oekraïne geen muziek klinkt, maar het geluid van luchtalarmen, raketinslagen en artilleriebeschietingen. De geschiedenis leert ons dat het makkelijker is om een oorlog te beginnen, dan die te beëindigen. Daarom is het belangrijk te voorkomen dat er oorlog komt. Daarom hebben we een sterke krijgsmacht nodig. Militairen die beschermen wat ons dierbaar is”, aldus de minister van Defensie.

De organisaties achter de veertien festivals in Nederland verkeren financieel in zwaar weer als gevolg van twee jaar corona, in combinatie met een bijna gierende inflatie. In Groningen bijvoorbeeld werd van festivalbezoekers entree gevraagd. Kamerleden reageerden desgevraagd kritisch en benadrukten dat de toegang tot bevrijdingsfestivals gratis moet zijn en blijven. De festivals waren altijd vrij toegankelijk en komen deels voor rekening van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Helikopters DHC voor Ambassadeurs van de Vrijheid

Defensie zorgde, na twee jaar ‘festival stilte’, ook dit jaar weer voor helikoptervervoer om de artiesten, de ‘ Ambassadeurs van de Vrijheid’. snel, veilig en tijdig af te leveren op de diverse festivalterreinen. Daarvoor stelde het Defensie Helikopter Commando (DHC) twee Cougars en een NH90 maritieme gevechtshelikopter ter beschikking om de artiesten naar 14 festivals in 12 provincies te vliegen. 
Artiesten Suzan & Freek, Donnie, Fresku en Duncan Laurence vrolijkten de festivals op met muziek, zang en dans.

“Voor mij is vrijheid een van de meest heilige woorden, misschien wel hét heiligste woord”, liet rapper en cabaretier Fresku, artiestennaam van Roy Michael Reymound, weten. “Hiphop is een genre waar je heel veel informatie in kwijt kan. Ik voel me als rapper dan ook het gezicht van het vrije woord. Ik vind het ambassadeurschap een mooi iets. We doen iets belangrijks vandaag.”

Afsluitend 5-mei concert

De Nationale Viering van de Bevrijding wordt vanavond in Amsterdam afgesloten met het 5-mei concert, voor het eerst sinds het uitbreken van de coronapandemie weer in zijn traditionele vorm. Het concert wordt bijgewoond door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Ook minister-president Rutte is daarbij aanwezig.