23 Militairen onderscheiden voor uitzonderlijke inzet tijdens missies

Last Updated on 20 december 2019, 16:54 by

23 militairen ontvingen gisteren het Ereteken voor Verdienste in brons. Dat kregen ze uit handen van Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen. Zij verdienden deze onderscheiding met bijzonder verdienstelijk optreden tijdens missies in Irak, Afghanistan, Mali en Sudan.

Het Ereteken voor Verdienste in brons is een ministeriële onderscheiding die kan worden toegekend aan militairen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt.


Slag om Mosul

8 militairen van het Korps Commandotroepen van de landmacht en 4 militairen van de Maritime Special Forces van de marine zijn onderscheiden. Dat gebeurde voor het behandelen van honderden gewonde Irakese militairen en burgers. Ze zijn verpleegd in een Casualty Collection Point tijdens de slag om Mosul in Irak in 2016. Deze operatie was 1 van de grootste veldslagen in de oorlog tegen terreurorganisatie ISIS en leidde uiteindelijk tot de val van het kalifaat. Onder zware omstandigheden en dichtbij het front redden zij honderden zwaargewonde Irakezen het leven en leverden hiermee, zonder een schot te lossen, een belangrijke bijdrage aan de strijd tegen ISIS.


10 militairen zijn onderscheiden voor individuele acties tijdens optreden onder grote dreiging in Afghanistan tussen 2006 en 2010.
Bij verschillende incidenten en gevechtsacties gaven zij op uitmuntende wijze leiding, hielpen gewonden of ondernamen acties. Die waren van groot belang voor het slagen van de opdracht of het helpen van collega’s die onder vuur lagen.

Juba

Luitenant-generaal Wijnen speldt bij een militair het ereteken op

1 militair is onderscheiden voor het helpen van vluchtelingen, die door gevechten tijdens de Juba-crisis in Sudan in 2016 hun toevlucht zochten tot het VN-kamp. Daar werkte hij op dat moment. Terwijl het kamp onder vuur lag coördineerde hij de vluchtelingenstroom, stuurde de beveiliging van het kamp aan en hielp gewonden.
1 militair kreeg de onderscheiding voor het verlenen van levensreddende eerste hulp bij het mortierongeval in Mali in 2016. Daarbij kwamen 2 militairen om en raakte een 3e zwaargewond.

Sculptuur

Van de 24 onderscheiden militairen ontvingen er 12 ook de Sculptuur Operationeel Optreden, de één-na-hoogste individuele waardering binnen de Koninklijke Landmacht.
De Sculptuur Operationeel Optreden kan worden toegekend aan militairen die zich tijdens operationele inzet hebben onderscheiden door een betekenisvolle en beleidsvolle handeling, of reeks van handelingen.